24 april 2018

Sate

Auteur Bert Buitenhuis

SATE

Voor saté kan je de biefstukken van ree, rood -, dam wild, en moeflon gebruiken. Neem van de voorlopers het schouder gedeelte en eventueel de lende .

Van zwartwild de braadstukken van de voor – en achterlopers en de filet.

De filet van zwartwild is bijzonder omdat het redelijk stevig is, maar zeer goed van smaak door het vetpercentage.

BENODIGHEDEN KEUKEN:

  • - Snijplank
  • - Slagers mes
  • - Saus pan of kom
  • - Bamboe of saté stokjes

VOORBEREIDING:

Leg de saté of bamboe stokjes een uurtje of drie in het water, zodat deze niet gaan branden op de BBQ.Snij het vlees in blokjes van ongeveer 2,5 cm en rijg deze op het stokje. Niet teveel aandrukken, want dit gaat ten koste van de garing en de presentatie.

GARING:

Wanneer je het vlees niet gemarineerd wil garen dan peper jede saté, gaar het en als het klaar is bestrooi je de saté met grof zee zout. De ingekookte marinade saus serveer je dan apart. Je kan natuurlijk ook marineren en ingekookte saus er ook bij serveren. Persoonlijk vind ik het lekker als  vlees de meest pure smaak heeft en de saus apart serveert, maar koken heeft geen verplichtingen dus doe wat je wilt.

Voor het serveren de saté 2 minuten tot rust laten komen ingepakt in aluminium folie.

MARINADE SAUS:

Ik noem het een marinade saus omdat je ervoor kan kiezen om de saté te marineren of om de saus in te koken tot een stroperige massa en deze apart erbij kan serveren.

  • - Gembersiroop met Hoisin
  • - Zoete chilisaus met ketjap
  • - Honing met Teriyakisaus

De verhouding is afhankelijk naar smaak, mijn tip is, meng de marinadesaus en proef.

 

                                                                     Geniet ervan!

Voeg een opmerking toe

beschermt met reCAPTCHA Privacy - Voorwaarden
Annuleren