Pate van grofwild

Auteur Bert Buitenhuis

apr 24, 2018

Paté van wildzwijn of hertenachtige:

Totale tijd: 1,5 uur bereiding en 8 uur opstijven in de koelkast

Aantal personen: 10

 

In eerste instantie geef ik u een basisrecept en vervolgens geef ik u inspiratie en ingrediënten die u extra bij kan voegen in uw paté. Tot slot nog een advies wat u erbij kunt serveren.

Paté kan je maken in een terrine vorm of een cakeblik.Ik gebruik zelf een cakeblik. Mocht je de paté graag stevig aanpersen, dan is een terrine meer geschikt.

 

Basis Ingrediëntenpaté:

  • 500 gram Pouletvlees van hertenachtige of wildzwijn
    • o Poulet is vlees wat bv van de nek of voorlopers komt.Het wordt ook wel stoof- of braadvlees genoemd.Als je dit in stukjes van ongeveer 3 cm snijd heet het poulet.
  • 100 gramLever (voorkeur heeft ree of wildzwijn, anders kalfslever)
  • Twee pakjes ontbijtspek in plakjes, 2 mm dik is prettig mee te werken
  • 2 Eidooiers
  • 50 ml Koksroom
  • 1 Rode ui
  • Naar smaak Peper en zout
  • Roomboter (om binnenzijde blik of terrine mee in te smeren)

 

Benodigdheden uit de keuken:

  • Snijplank
  • Keukenmes
  • Gehaktmolen
  • Spatel
  • Paté vorm; terrine of cakeblik
  • Vershoudfolie
  • Oven
  • Koelkast

 

Voor bereiding gehaktmolen:

  • Snij het pouletvlees en de lever in stukken voor de gehaktmolen.Versnipper de ui.

 

Malen en voorbereiding tot in paté vorm:

  1. Maal de ingrediënten van de stap hierboven(als je fijne paté wilt op stand 3 en anders zo grof mogelijk).
  2. In de bak waar je dit opvangt doe je de overige ingrediënten van “Basis Ingrediëntenpaté” behalve de boter en de plakjes ontbijtspek.
  3. Meng dit door elkaar zodat een gelijke massa is.

 

In de vorm, garing en wat daarna:

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden.
  2. Smeer de binnenzijde van het cakeblik of terrine in met roomboter.
  3. Leg de plakjes ontbijtspek over de vorm en druk deze tegen onder en zijkanten aan. Doe dit zo dat elk plakje overlapt met de volgende, zodat er een laag ontstaat waardoor niets in contact kan komen met de vorm.
  4. Giet of stort de paté in de vorm.
  5. Pak de vorm op en klop deze met de bodem rustig tegen het keukenblad zodat alles goed verdeeld word.
  6. Plaats nu de vorm in het midden van de oven.
  7. Het beste is als u een temperatuurmeter heeft, deze in het midden van de paté plaatst en het alarm op 160 graden zet. Met een kerntemperatuur van 160 graden is de paté klaar.
  8. Haal de paté uit de oven en laat op kamertemperatuur komen. Dan voor minimaal 8 uur in de koelkast.

Zo kunnen de smaken goed op elkaar inwerken.

 

Inspiratie en ingrediënten die u aan uw paté toe kunt voegen

 

Om uw paté uniek te maken kunt u de volgende ingrediënten toevoegen:

  • Noten ongezouten; walnoot, cashew, pijnboompit e.d.
  • Sherry
  • Cognac
  • Bessen, die niet teveel vocht bevatten, zoals bv cranberry’s
  • Gedroogde vruchten
  • Hazenrug in het midden van de paté, wel even aanbakken
  • Kappertjes, uit een potje met olijfolie (alleen de kappertjes niet het vocht gebruiken)
  • Groene peper
  • Ontbijtkoek om als plakjes op de paté te leggen, dit worden heerlijke koekjes die je naast de paté kan serveren

 

Om erbij te serveren:

  • Chutney
  • Appelstroop
  • Rozenbotteljam
  • Lemoncurd

 

Geniet ervan

Voeg een opmerking toe

beschermd met reCAPTCHA Privacy - Voorwaarden
Annuleren