GROFWILD STOOFPOTJE

Voor 6 personen

 

INGREDIENTEN:

1 kg ree stoofvlees

1 potje wild fond

1 groot potje tomaten puree

4 rode uien

2 preien

1 venkel

2 grote winterpenen

3 laurierblaadjes

halve fles (rode) wijn

bloem

200 ml suikerstroop

3 plakken kruidkoek

olijfolie

 

BEREIDING:

  1. Haal de schil van de ui en snijd deze fijn, maak de winterpeen schoon en snijd deze in plakjes. Snij de venkel ook fijn, snij de bladeren van de prei en snij de onderkant eraf daarna de buitenste schil eraf halen en snij de prei in plakjes.
  2. Doe het stoofvlees in 4 boterhamzakjes met in elk een klein handje bloem. Schut de zakjes zodat het vlees goed bedekt wordt met de bloem
  3. Verhit de pan waar je het stoofvlees in gaat bereiden. Giet er een scheut lichte olijfolie in.
  4. Als de pan heet is doe je de uien, prei en venkel in de pan en fruit deze aan.
  5. Voeg dan de wortel, tomaten puree, laurier, wild fond erbij.
  6. Wanneer deze kookt voeg dan de wijn, stroop en fijn verkruimelde kruidkoek erbij.
  7. Verhit een andere braadpan met een scheut lichte olijfolie. Braad per boterhamzakje het vlees lichtbruin aan en voeg toe in    de stoofpan.
  8. Aanvullen met heet water zodat de ingredi‘nten net onder water staan.
  9. De ingredi‘nten omroeren en het vuur laag zetten, zodat het heel zacht borrelt.
  10. Het mooiste is als het in het midden ‘blubt’.
  11. Na elk half uur nogmaals omroeren en dit gedurende 4 uur herhalen.
  12. Nu is de tijd aangebroken om te proeven en om te zien of het vocht voldoende is ingekookt en het vlees al lekker mals is. Nu zout en peper naar wens toevoegen.

 

                                                                    Geniet ervan!

 

TIPS:

  1. Als het te snel inkookt kan je een deksel op de pan doen.
  2. Naar wens kan je ook kruidnagel, jeneverbes, rozemarijn, tijm, etc. toevoegen.
  3. Voor meer kleur in je stoof, doe je er aan het eind wat fijn gesneden prij doorheen.
  4. Wil je er een ragout van maken? Maak dan roomboter in een pan warm (250 gram). Wanneer deze bruin is wat bloem erbij, laag vuur en goed roeren met een platte houten lepel, net zolang totdat er een mooie dikke bruine emulsie ontstaat. Dit door de stoof roeren, net zolang je het gewenste resultaat hebt (kan dus ook, naar wens meer dan 250 gram boter zijn).
  5. Je kan van de stoof ook een stoofschotel maken. Laat dan het geheel afkoelen, doe de stoof in een ovenschotel, bladerdeeg erover heen, bestrijken met eigeel, gaatje in het midden van het bladerdeeg. In een voorverwarmde over op 200 graden.        Als het bladerdeeg goudbruinis, is de stoofschotel klaar.

                                                                        Geniet ervan!

 

Voeg een opmerking toe

beschermd met reCAPTCHA Privacy - Voorwaarden
Annuleren