Geconfijte schenkel en nek van grofwild

Auteur Bert Buitenhuis

apr 24, 2018

RECEPT: GECONFIJTE  GROFWILD SCHENKEL EN NEK

Weer een recept wat heel makkelijk is, waar je weinig voor hoeft te doen, dus voor iedereen te maken zonder ingewikkelde stappen. Maar wel heel erg lekker!

Tevens kan je met dit kookproces veel maken van producten van wild waar je misschien van af vraagt: ”wat kan ik hiermee”? En zo eindigt het niet in een stoofpotje maar maak je van schenkels en

nekken iets heel anders wat niet alleen maar heel lekker smaakt maar ook vernieuwend is wat je hopelijk inspireert wat je met vlees van wild kan doen.

Aantal personen:

1 persoon als voor of tussengerecht. 2 per persoon als hoofdgerecht.

Benodigdheden keuken:

oven, ovenschaal, vershoudfolie of vacumeerzak, vacumeermachine is optie

Benodigdheden recept:

Schenkel, zeezout, lichte olijfolie

Tijd: 12 uur zouten en 6-8 uur garen:

Procedure:

Bestrooi de schenkels heel rijk met fijn zeezout. Zodat deze volledig bedekt zijn.

Als je niet kan vacumeren verpak de schenkels dan in vershoud folie, wel zo strak mogelijk.

Leg het in dekoelkast voor de 12 uur.

Verwarm de oven voor op 90 graden celsius

Haal de schenkels uit de verpakking.

Spoel het zout onder kout water af en maak de schenkels droog.

Leg de schenkels in een ovenschaal en giet de olie zover zodat de schenkels onder de olie staan.

(uiteraard kan je ook ganzen  - en of eendenvet,margarine of roomboter gebruiken.Maar lichte olijfolie geeft meer het effect wat je bereiken wilt doordat het op lage temperatuur veel dunner is en zo ook meer indringt in het kraakbeen, bindweefsel zenen, waardoor het smeuiger wordt. En wat nog een mooi voordeel is, het is overal te koop , niet duur en zo makkelijk toegankelijk voor iedereen)

Af hankelijk van hoeveel schenkels je gaart kan de tijd varieren, na 5 uur even met een mes in het vlees prikken of het al loslaat en zacht is, dit blijven doen totdat dit zo is.

Met vier schenkels is het ongeveer na 5/6 uur klaar. Maar met confijten is het pas echt klaar als het vlees van het pot afvalt en daar is geen standaard tijd voor.

Als ze gaar zijn dan kunnen ze direct uit de oven geserveerd worden.

TIP: SNEL KLAAR VOOR IN HET VELD OF THUIS:

Dit werkt het beste gevacumeerd. Vacumeer de schenkels als deze zijn afgekoeld. Wanneer je ze nodig hebt haal je ze uit de vriezer, laat ze ontdooien en knip je een hoekje van de zak, deze zak zet je in een pan met water en in de zak giet je olijfolie tot half vol. Plaats de pan op het vuur (dit kan dus ook gewoon een houtvuur in het veld zijn) en breng het water aan de kook. Na 15 minuten zijn de schenkels dan klaar om te serveren.

OM ER BIJ TE SERVEREN:

Dit recept smaakt heel vol van smaak, zoutig en vettig. Wanneer je het als voor of tussengerecht eet, dan is bv een congacsaus met lemon curd heel erg lekker. Eet je het als hoofdgerecht dan vind ik het lekker om gewoon frietjes, gebakken aardappelen of gebakken aardappelpartjes in de schil met mayo erbij te serveren. Dit is natuurlijk behoorlijk machtig maar gruwelijk lekker. Wat ook lekker is om er een salsa bij te serveren, dan is het lekker fris en minder machtig. Als je over hebt kan je het de volgende dag lekker op wit getoast brood eten,  misschien wel met een champignonnetje en een uitje. Tevens is het lekker om spekjes helemaal uit te bakken, tot kruimels te stampen en over de schenkels te strooien. Wil je meer een frissige smaak toevoegen dan is citroen rasp een echte aanrader.

RECEPT: GECONFIJTE  GROFWILD NEK EN DERGELIJKE

De zelfde procedure als met de schenkels, echter wel controleren of het vlees mooi loslaat.

Ik zeg altijd weten is meten, wat een recept ook voorschrijft, altijd zelf even controleren.

 

                                                                        Geniet ervan!

Voeg een opmerking toe

beschermd met reCAPTCHA Privacy - Voorwaarden
Annuleren